انواع ساعت های مچی
(از لحاظ اصل و غیر اصل بودن)
در این مطلب می خواهیم انواع ساعتهای مچی را معرفی کنیم. در ابتدا یادآور میشویم که کشور ما به خاطر قوانینی که دارد حقوق کپی رایت در آن رعایت نمیشود و بسیاری از تاجرها از این مساله سواستفاده میکنند و اجناسی از چین وارد کرده و به نام اورجینال بفروش میرسانند. در صورتی که در کشورهای دیگر این مساله کاملا حل شده و امکان تقلب برای کسی فراهم نیست و با متخلفین نیز برخورد قانونی انجام میشود. به همین منظور میخواهیم انواع ساعتهای مچی را معرفی کنیم تا با این پیش زمینه کسی در دام تاجرهای سودجو گرفتار نشود.
در کل ساعتهای مچی را میتوان به چهار گروه (از نظر کیفیت) تقسیم کرد. ساعتهای ارزان، ساعتهای کپی، ساعتهای شبه برند، و ساعتهای برند. در این مطلب سعی داریم تا میتوانیم دوستان عزیز را درباره ی تمام ساعتها آگاه کنیم و توضیحات بیشتر را در مورد هر یک از این چهار گروه در زیر می آوریم:
ساعتهای چینی ارزان: در مورد این گروه ابتدا عرض کنیم که این ساعتها دارای برند معتبر و شناخته شده ای نیستند و بر روی اکثر آنها "ساخت چین" قید میشود و دارای قیمتهای پایینتری هستند. معمولا این ساعتها از قیمتهای ۵۰.۰۰۰ تومان تا ۵۰۰.۰۰۰ تومان به فروش میرسند. برای مثال از برندهای این ساعتها میتوان چند نمونه را ذکر کرد مثل ساعتهای والار، داتیس، دریم، جولیوس، کارلو پروجی، سوییستون، سویستار، سوییس استایل و ... . این برندها داری کارخانه ای مشخص در کشور چین نیستند و میتوان آنها را در کارخانه های مختلفی سفارش داد ووارد کشور کرد. از طرفی با جستجوی این برندها در گوگل (جستجوی انگلیسی) میتوان دید که این برندها فقط در ایران وجود دارند و توسط تاجران در کشور چین تولید شده و فقط در ایران (و شاید خاورمیانه) توزیع میشوند. میتوان گفت اکثر (و نه تمام) ساعتهایی که از نام سوییس در برندشان استفاده میکنند جزو این گروه ساعتهای چینی ارزان قرار میگیرند. بعضی از ساعتهای این گروه کاملا بی کیفیت هستند و حتی موتورهای استفاده شده در آنها پرسی بوده و در بعضی حتی واشری در دور درب پشت ساعت قرار ندارد تا مقاومتی در برابر رطوبت داشته باشند. ساعتهای این گروه بدون گارانتی و کاملا بدون پشتیبانی هستند.
ساعتهای کپی : ساعتهای کپی در چند سال اخیر به خاطر سواستفاده از خریداران تولید می شوند. به این صورت که ساعتهای لاکچری هزینه های زیادی را برای طراحی ساعتهای خود انجام میدهند و اغلب مورد پسند افراد زیادی هستند. تجار نیز از این فرصت استفاده کرده و ساعتهای لاکچری را به کارخانه های چینی سفارش دادند تا عین آنها کپی شوند (چون خوش طرح هستند و به راحتی میتوان آنها را فروخت). از طرفی در تولید ساعتهای کپی هزینه ای برای طراحی پرداخت نمیشود چون طرح آماده است و فقط باید کپی شوند. و اما هزینه های کپی کردن کمی بیشتر از تولید ساعتی است که طراحی شده زیرا ساعتهای لاکچری از طراحی های خاصی استفاده میکنند که هزینه های کپی کردن را نیز افزایش میدهد. برای مثال قفل ساعتهای هابلوت مخصوص به خود است و هیچ ساعتی غیر از هابلوت از این طرح قفل استفاده نمیکند. بنابراین کارخانه ی چینی برای کپی کردن ساعتهای هابلوت باید خط تولید قفل را به طور کامل تغییر دهد که این نیز هزینه بر است. و یا به عنوان نمونه ی دیگر درب پشت ساعتهای رولکس کاملا متفاوت با ساعتهای دیگر است و در نتیجه برای کپی کردن این ساعت باید بیشتر هزینه کرد. با این توضیحات به این مطلب میرسیم که تاجری که به هدف سفارش ساعت کپی به کارخانه های چینی مراجعه میکند هزینه ای بیشتر از سفارش ساعتهای معمولی میپردازد و از طرفی برای کاهش هزینه های ساعت مجبور است از کیفیت ساعتها بکاهد. چون ساعتهای کپی چینی هستند طبیعی نیست خریدار مبلغی را بپردازد که با آن میتواند ساعت اورجینال بخرد. برای نمونه اگر ما بتوانیم با بودجه ی ۱.۰۰۰.۰۰۰ تومان ساعت اورجینال بخریم طبیعتا سراغ ساعت کپی نمیرویم و تجار نیز مجبورند هزینه های تولید ساعت های کپی را فقط در هزینه های کپی کردن (که هزینه بر نیز است) خلاصه کنند و هزینه ای برای کیفیت ساعت نپردازند. بعضی از فروشندگان نیز از عناوینی مانند اینکه ساعتهای هایکپی است و یا کپی درجه یک است هم استفاده میکنند که این عنوان ها فقط برای فریب هستند و تنها تفاوت ساعت کپی و هایکپی فقط در شباهت بیشتر به ساعت اصلشان است و تفاوتی در کیفیت ندارند. بعضی از فروشندگان نیز عنوان میکنند ساعتهای کپی دارای موتور سوئیسی و یا ژاپنی هستند و این نیز کاملا بی معنی است چون با یک سرچ در گوگل میتوان دید هیچ کارخانه ی ساعتسازی در ژاپن و سوئیس برای کارخانه های چینی که ساعتهای آنها را کپی میکند خدماتی ارائه نمیدهند. برای نمونه کارخانه ی سیتیزن طبیعتا موتور ساعتهایش را به کارخانه ای نمیفروشد که ساعتهایش را کپی میکند و از نام برند سیتیزن سواستفاده میکند. با این توضیحات تاکید میکنیم که خریداران فریب عناوینی مثل های کپی و کپی درجه یک یا A+++ و یا کپی با موتور سوییسی و یا ... را نخورند. از ساعتهای کپی میتوان رولکس، هابلوت، پتک فیلیپ، سیتیزن، سیکو، کاسیو و ... را نام برد. این برندها ساعتهای اصل نیز دارند و کپی آنها نیز در بازار زیاد است. کارخانه ی ساعتهای کپی در چین کارخانه ی مشخصی نیست و هر تاجری بنا به سلیقه ی خود در کارخانه ای این ساعتها را سفارش گذاری میکند و همچنین این ساعتها حتی با وجود داشتن گارانتی دارای خدمات پشتیبانی نمیباشند. رنج قیمتی ساعتهای کپی معمولا بین ۴۰۰.۰۰۰ تومان تا ۸۰۰.۰۰۰ تومان میباشد ولی ممکن است بعضی از فروشندگان خیلی بالاتر از این رنج قیمت نیز بفروشند و حتی به قیمت ساعت اصل.
برای تشخیص اصل از کپی به این اینجا مراجعه فرمایید.
ساعتهای شبه برند : ساعت های شبه برند به ساعت هایی گفته میشود که توسط بعضی تجار در کشور چین تولید میشوند و با تبلیغات فراوان برندسازی شده و به نام برند به فروش میرسند. در اغلب این ساعتها قیمت بر اساس هزینه ی تولید ساعت بعلاوه ی هزینه ی تبلیغ ساعت تعیین میشوند. برای مثال تاجری برای برند سازی و فروش ۱۰.۰۰۰ عدد ساعت باید حدودا ۳.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان هزینه ی تبلیغاتی انجام دهد (مثل استفاده از بازیگران معروف و یا بیلبوردهای تبلیغاتی) و این سه میلیارد تومان نیز بین ده هزار ساعت تقسیم میشود که به هر ساعت ۳۰۰.۰۰۰ تومان میرسد. یعنی با خرید یک ساعت شبه برند حدودا مبلغی بین ۲۰۰.۰۰۰ تومان الی ۸۰۰.۰۰۰ تومان را به عنوان تبلیغ برای برندسازی آن ساعت پرداخت می کنیم. در کل ساعت های شبه برند نیز مثل ساعت های کپی کاملا ساخت چین هستند ولی با این تفاوت که به جای هزینه ی کپی، هزینه ی تبلیغ و برندسازی از جیب خریدار پرداخته میشوند. از شبه برندهای معروف میتوان رومانسون، گرند رومانسون، ویولت، لوندویل، الگانس، الگانگس، رولگانس، اسنس، پلو سانتا باربارا، پلو ایکس چنج، پیر لنیر، سورین، لاکسمی، دیموند رنه و .... را نام برد. ساعتهای شبه برند معمولا بین قیمت ۵۰۰.۰۰۰ تومان تا ۵.۰۰۰.۰۰۰ تومان قیمتگذاری میشوند. غیر از چند شبه برند مثل رومانسون و ویولت اکثر شبه برندها دارای گارانتی و خدمات معتبری نیستند. برای شناخت شبه برندها با جستجوی انگلیسی نام این شبه برندها در گوگل میتوانیم از غیر اورجینال بودن آنها آگاه شویم.
برای تشخیص ساعتهای شبه برند از برند به اینجا مراجعه فرمایید.
ساعتهای برند : ساعتهای برند به ساعتهایی گفته میشود که دارای کارخانه ی مشخص و نمایندگی تایید شده در هر کشور و گارانتی و خدمات پشتیبانی باشد. برند در سازمان تجارت جهانی ثبت میشود و به ارائه ی محصولات خود و خدمات میپردازد. خدمات پشتیبانی بخش مهمی از اعتبار هر برندی است و شرکت های ساعتسازی همیشه سعی در ارائه ی خدمات خوبی برای جلب رضایت مشتری هستند. هر برندی برای خدمات خود شرکتهایی را در کشورهای مختلف انتخاب میکنند و با گرفتن ضمانت معتبر از آنها شرکتها را مجبور به ارائه خدمات به مشتری میکنند. این شرکتها افراد خود را برای آموزش به کارخانه ی اصلی میفرستند و از طرفی کارخانه قطعات فابریک تمام ساعت ها را نیز به شرکتها میدهند تا هر زمانی که مشکلی برای ساعتی پیش بیاید متخصص آن ساعت با قطعات فابریکش مشکل را برطرف نماید. همچنین کارخانه اختیاراتی را نیز به شرکتها میسپارد تا بتواند در موارد ضروری بر طبق گارانتی ارائه شده ساعتها را تعویض نمایند. بعضی از برندهای مادر نیز برای کاهش هزینه هایشان بعضی از کارخانه هایشان را به کشور چین انتقال میدهند تا هزینه ها پایین بیاید. برای نمونه شرکت کاسیو که شرکتی مادر و ژاپنی است، بعضی از ساعتهایش را در کشورهای دیگری مثل چین و مالزی و تایلند تولید میکند. ولی با این حال اورجینال هستند و دارای اصالت میباشند.